Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy jest koszyczek świąteczny, w którym świecimy pokarmy w trakcie Wielkiej Soboty, następnie spożywamy je podczas śniadania wielkanocnego. Oczywiście, koszyczek może być wykonany różnymi technikami, a do najpiękniejszych należą wyroby wiklinowe oraz szydełkowe i z ciasta. Warto podkreślić to, iż powinniśmy go udekorować najlepiej białą serwetą i gałązkami bukszpanu, a także wiosennymi kwiatami, najlepiej żonkilami czy frezjami.

Jakie pokarmy powinny się znaleźć w wielkanocnym koszyczku?

Przede wszystkim, obowiązkowo musi być w nim miejsce dla przepięknych pisanek, w szczególności farbowanych domowymi sposobami. Ponadto, mogą być one dekorowane rozmaitymi wzorkami, kropeczkami, kwiatuszkami, kratką, a także aplikacjami świątecznymi. Warto podkreślić to, iż jaja wielkanocne oznaczają zwycięstwo życia nad śmiercią. Nie zapominamy również o tym, iż w koszyczku musi znaleźć się baranek wielkanocny z czerwoną chorągiewką – symbol zmartwychwstałego Jezusa. Nie ulega wątpliwości to, że najczęściej wykonany jest z cukru, czekolady lub z ciasta. Poza tym, ważne miejsce w koszyczku zajmują różnego rodzaju zajączki i kurki. Trzeba powiedzieć o tym, iż podstawą wyposażenia święconkiboczki, zarówno gotowane jak i wędzone, w szczególności faszerowane, które są preferowane przez osoby lubiące dobrze i syto zjeść. Nie mniej smaczne są białe kiełbaski i swojska kiełbasa, które aromatycznie pachną i nie można się oprzeć, by ich nie skosztować. Nie mniej powszechne są tradycyjne sery, zarówno białe jak i żółte.

Mile widziane są również wędzone szynki oraz pieczenie. Oprócz tego, do koszyczka wkładamy tradycyjny chrzan i ćwikłę, które później stanowią idealny dodatek do jaj i przysmaków mięsnych. Pamiętamy o pieczywie (symbolizującym ciało Jezusa), bez którego trudno się obejść podczas śniadania wielkanocnego. Należy też powiedzieć o tym, iż w koszyczku często znajduje się sól i pieprz, wykorzystywane do przyprawiania posiłków. Z pewnością, dorzucamy jeszcze do niego wodę święconą oraz babkę wielkanocną, zwłaszcza drożdżową lub piaskową, zdobioną lukrem albo polewą czekoladową. W ostatnim czasie wiele osób również decyduje się na umieszczeniu w swoim koszyczku owoców, najczęściej mandarynek, pomarańczy, jabłek i bananów.

Jak widać, w koszyczku wielkanocnym nie brakuje smacznych przysmaków, które wręcz rozpływają się w ustach. Ponadto, świąteczne święconki mogą się też trochę różnić od siebie w zależności od regionu, ale wcześniej wspomniane pokarmy raczej pojawią się w całym kraju. Jedno jest pewne, zwyczaj święcenia pokarmów jest bardzo piękny i stary, dlatego warto go kultywować.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz