Czy warto jeść nabiał?

Jajka, sery, mlekoOdwieczne pytanie, jakie zadają sobie wszyscy, którzy starają się prowadzić zdrowy, sportowy tryb życia oraz każdego dnia stosować zrównoważoną dietę brzmi – czy powinniśmy wciąż zajadać się przetworami mlecznymi, czyli jogurtami, kefirem, mlekiem oraz twarożkiem. Jeżeli tak, to w jakich proporcjach, a jeśli nie to dlaczego. Nie tylko zwyczajni zjadacze chleba próbują to ustalić, ale przede wszystkim dietetycy, którzy na co dzień w swej pracy zmuszeni są komponować zrównoważone i zdrowe jadłospisy dla swych pacjentów albo klientów.

Oczywiście, jak zawsze, kiedy w grę wchodzi zdrowie i dobre samopoczucie, a także prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, nie ma specjalistycznej, jednoznacznej opinii na ten temat. Wszyscy sugerują, ze należy spożywać nabiał, jednak nie do końca są przekonani, co do dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, niektórych czynników w nim zawartych. Bo przecież trudno nie zaprzeczyć, że w nabiale znajduje się mnóstwo tłuszczów, szczególnie tym wiejskim, wykonywanym tradycyjnymi metodami przez doświadczone gospodynie domowe ze skwaszonego mleka prosto od krowy. Jednak trudno w naszej diecie znaleźć coś co nie zawiera tłuszczy, poza tym, żyjemy w czasach, gdzie wysoko rozwinięta technologia pozawala na wyprodukowania zdrowych i chudych serów i twarogów.

Poza tymi wątpliwościami, istnieje również problem białek, które niewykorzystane w odpowiedni sposób przez nasz organizm, również mogą wspomóc odkładanie się tkanki tłuszczowej na biodrach, brzuchu czy udach.

Jeśli pragniemy mieć zdrowy i zadbany organizm, powinniśmy jednak wprowadzić do naszej codziennej diety sery i twarogi, gdyż zawierają one całe mnóstwo składników pozytywnie oddziaływujących na działanie całego ciała. Dobroczynny wapń pozwala prawidłowo rozwijać się rosnącym kościom dziecięcym, a także zachować w dobrym stanie kości osób starszych, ze względu na wiek, szczególnie narażonych na osteoporozę. Równie ważne znaczenie dla naszego ciała ma fosfor budujący komórki naszego organizmu oraz niezwykle pożyteczny magnez. Witaminy z grupy B2 pomagają uniknąć wad narządu wzroku. Dzięki tym składnikom, stosując odpowiednią dietę możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania w przyszłości na choroby serca, osteoporozę, choroby układu krążenia, mankamenty wzroku czy wspomóc gojenie się połamanych kości.

Jednak nie wszyscy mogą się cieszyć dobroczynnym działaniem składników zawartych w serach, ponieważ znane są uczulenia na laktozę zawartą w nabiale, dlatego też takim osobom, w celu uzupełnienia swojej diety zaleca się wprowadzenie do nich składników zastępczych. Dobrym pomysłem jest orientalne tofu wytwarzane z mleka sojowego, a zawierające bardzo podobny skład pozytywnych czynników, jak tradycyjne polskie twarożki. Są one jednak dosyć drogie i jeszcze dosyć rzadko goszczą na naszych stołach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz