Jak można podać paprykę?

papryka-faszerowanaPapryka jest bardzo ciekawym warzywem. Może być słodka lub ostra, czerwona lub zielona, duża lub malutka, surowa lub pieczona, w całości lub mielona. Nie dość, że przybiera różne kolory, kształty i smaki, to jeszcze można ją przyrządzać na wiele sposobów. Występuje jako dodatek do potraw, ale także jako danie główne. Wystarczy jakiś ciekawy przepis lub dobry pomysł i naprawdę można zaskoczyć domowników oraz gości. Warto więc trochę poszukać i poeksperymentować, aby opracować najbardziej atrakcyjne sposoby na podanie papryki.

Dobrym pomysłem na przyrządzenie papryki, która będzie pasowała do wielu dań jest jej zakonserwowanie. Właściwie nadają się do tego zarówno słodkie warzywa, jak i papryczki chilli. Oczywiście nie koniecznie te najbardziej ostre. Jeśli natomiast ktoś chce podać przystawkę z papryki na ciepło może ją upiec. W tym celu trzeba umyć warzywa, usuną z nich gniazda nasienne i pokroić, tak aby można było ułożyć paprykę na blaszce skórką do góry. Potem trzeba ją piec aż skórka zrobi się bardzo przypieczona. Po wyjęciu papryki z piekarnika ściągamy skórkę i wtedy można przyprawić paprykę lub nawet zamarynować w oliwie z czosnkiem i ziołami. Nieco więcej wysiłku wymaga zrobienie papryki faszerowanej. Przygotowanie samych warzyw jest oczywiście proste – trzeba je umyć, ściąć ich wierzchy i usunąć nasionka. Jeśli chodzi o przygotowanie nadzienia najczęściej używa się do tego ryżu, mielonego mięsa, grzybów, cebuli i przypraw. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i pieczarek. Potem dodajemy ryż i zalewam wszystko bulionem warzywnym. Kiedy ryż się podgotuje dodajemy mięso i wszystko razem dusimy jeszcze chwilę. Tak przyrządzonym farszem napełniamy przygotowane wcześniej papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion lub wodę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Co prawda niskokaloryczna papryka zyskuje w takim daniu nieco więcej kalorii, ale naprawdę warto je przygotować przynajmniej od czasu do czasu.

Bardzo ładne i oczywiście dobre są sałatki z papryką. Można używać do nich różnych jej kolorów – czerwonego, pomarańczowego, żółtego i zielonego. Jeśli dodamy jeszcze pomidory, sałatę, cebulę, oliwę, pieprz i sól powstanie doskonały dodatek do drugiego dania. Natomiast często robi się także bardziej konkretne sałatki. Wystarczy połączyć ze sobą paprykę, makaron lub ryż, szynkę, kukurydzę, żółty ser i majonez. Świetnie w przeróżnych sałatkach sprawdza się także papryka konserwowa. Można ją wymieszać z konserwowym ogórkiem, pomidorami, szynką, jajkami, żółtym serem, majonezem i keczupem. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz