postheadericon Jak przygotować baranka wielkanocnego z ciasta?

Jednym z podstawowych symboli Wielkanocy jest baranek, który symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Przede wszystkim, musi się on obowiązkowo znaleźć w koszyku świątecznym, a także na stole wielkanocnym.

Oczywiście, w sklepach nie brakuje gotowych wyrobów, ale nie są one tak piękne jak te wykonane samodzielnie. Mowa tu głownie o wielkanocnych barankach z ciasta, które są po prostu cudne i nie można od tych fantastycznych dekoracji oderwać oczu.

Jak wykonać baranka samodzielnie?

Jakie składniki są niezbędne do upieczenia świątecznego baranka?
2 i ¼ mąki tortowej,
2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1, 2 łyżeczki soli,
1 i ¼ szklanki cukru,
1, 2 kostki masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
4 białka.

Jak przygotować wielkanocnego baranka z ciasta?

W pierwszej kolejności musimy przygotować formę na baranka. W tym celu odpowiednio ją natłuszczamy, używając oleju roślinnego i odstawiamy na kilka minut. Kolejno wycieramy ją do słucha, natłuszczamy i posypujemy mąką. Musimy zwrócić wagę na to, by forma była dobrze naoliwiona, by ciasto później do niej się nie przyklejało. Następnie nastawimy piekarnik na 190 stopni. W dalszym etapie przesiewamy co najmniej dwa razy mąkę tortową, dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz sól i ostawiamy na bok. Później w dużym naczyniu ucieramy masło z cukrem aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy do niej wcześniej odłożoną mąkę na przemian z mlekiem. W dalszym ciągu mieszamy i dodajemy do niej wanilię.

W kolejnym etapie ubijamy białka na sztywno i 1/3 uzyskanej formy dodajemy do masy. Następnie wypełniamy formę ciasto, uważamy na to, by nie naruszyć warstwy tłuszczu i mąki. Kolejno przykrywamy ją bardzo dokładnie. Następnie wkładamy formę do piernika na 1 godzinę i pieczemy. Gorące ciasto odkładamy na bok, a formę z niego zdejmujemy dopiero po upływie 15 minut. Natomiast dolną część formy od ciasta oddzielamy dopiero wtedy, gdy ciasto ostygnie. Aby udekorować baranka, możemy pokryć go lukrem, a jego oczy i usta pomalować odpowiednimi farbkami spożywczymi. Ponadto, na szyi baranka możemy zawiązać kokardkę, na której uwiesimy mały dzwoneczek. Poza tym, podstawę baranka warto upiększyć kolorowymi słodyczami, czekoladką czy kokosem, w zależności od tego, co kto lubi. Oprócz tego, do dekorowania baranka możemy zaprosić również dzieci, które uwielbiają wykonywać dekoracje wielkanocne. Z pewnością, podczas jego upiększania wszyscy będą mieć niemało zabawy.

Jak widać, przygotowanie baranka wielkanocnego z ciasta to nic trudnego, gdyż wystarczy tylko odrobinę chęci i czasu. Przede wszystkim, nie mogą się z nim równać kupione wyroby, które w dodatku są bardzo drogie. A, gdy dojdziemy do wprawy, możemy się też pokusić o wykonanie ciastowych kurek czy zajączka.

Jaka jest Twoja opinia?