Jak przyrządzić grzane wino?

pyszne grzane winoSmaczne grzane wino to idealna propozycja na spotkania rodzinne i w gronie znajomych. Pokrzepia umysł i ciało, dodając wigoru i świetnie rozgrzewa. Szczególnie warto je przyrządzać, kiedy czujemy, że łapie nas przeziębienie czy grypa, bowiem użyte w nim przyprawy mogą przeciwdziałać podobnym schorzeniom. Grzaniec to trunek przygotowywany z czerwonego głównie wina, a jego tradycja sięga czasów bardzo odległych, kiedy to na stołach biesiadników w starożytnym Rzymie grzanego dobrego wina nie brakowało, a co więcej, uznawane było za wyśmienity smakołyk. I właściwie do dzisiaj tak jest tyle, że okoliczności spożywania tego trunku są nieco inne. Obecnie każdy może go przygotować samodzielnie, używając odpowiednio skomponowanej mieszaniny przypraw.

Najbardziej znane i typowe to cynamon, imbir, goździki, kardamon oraz dodatki takie jak miód, świeża lub suszona skórka z cytryny oraz pomarańczy. Ponadto wysublimowane grzańce przygotowuje się używając ziaren jałowca, ziela angielskiego, anyżu, i kminku. Być może nie są to propozycje dla każdego, jednak warto je przetestować, aby przekonać się co będzie dla nas najlepsze. Jeśli przy okazji znajdziemy ciekawy przepis, będziemy mogli wykorzystać go częstując grzańcem przyjaciół.

Jednym z polecanych rodzajów grzanego wina jest szwedzki glögg. Jego aromat i smak to zasługa głównie migdałów. Są one dodawane w całości do już przygotowanego trunku. Przepis na ten rodzaj wina grzanego nie jest typowy. Przygotowuje się je gotując odpowiednią ilość wody wraz z przyprawami oprócz wspomnianych migdałów a następnie przecedza i łączy z alkoholem. Można dodać również rodzynki.

Grzane wino nigdy nie powinno być gotowane a jedynie podgrzewane do wysokiej temperatury, tak, ażeby nie straciło swych właściwości oraz koloru. Jest to szczególnie ważne, jeśli chcemy dodawać do niego miód. Jest on nie tylko słodkim składnikiem, ale przede wszystkim produktem o walorach leczniczych. Niezależnie czy będzie kwiatowy, gryczany czy też spadziowy skutecznie zniwelujemy jego działanie poprzez podgrzanie.

Nie tylko miód wspomaga nasz organizm. Podobnie rzecz się ma z powszechnie stosowanymi przyprawami. Cynamon i imbir wykazują działanie antyseptyczne i rozgrzewające. Kiedy czujemy się rozbici i jest nam zimno, dobrze jest zaaplikować sobie pyszny i prozdrowotny grzaniec, jaki można przygotować na wiele sposobów lub też kupić. W sprzedaży znajdują się specjalnie aromatyzowane wina gotowe do podgrzania i serwowania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz