Jak rozpalić grilla?

grillowanie karkowki krok po krokuWiosna oraz lato to czas, kiedy bardzo często zasiadamy wspólnie przy grillu. I chociaż jego przygotowanie wydaje się być pozornie proste, to jednak w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Nie wszyscy wiedzą, że źle rozpalony ruszt może popsuć cały smak nawet najbardziej wyrafinowanych dań. Dlatego bez względu na to, czy będziemy chcieli dla swoich gości przygotować pyszne kiełbaski z grilla czy może będą to grillowane warzywa, wówczas na pewno warto zwrócić uwagę na nasz sprzęt.

Przed przystąpieniem do rozpalania grilla na pewno warto dokonać jego przeglądu, zwłaszcza jeśli nasz grill nie był użytkowany już od dłuższego czasu. Zarówno rożen, jak i palenisko należy starannie oczyścić, zwłaszcza jeśli nasz grill całą zimę spędził w piwnicy. Teraz na pewno należy mu się odświeżenie, więc zadbajmy o to, gdyż tylko wówczas będziemy mogli grillować naprawdę bezpiecznie.

W ten sposób nawet przyrządzane przez nas grillowane potrawy będą o wiele bardziej aromatyczne, bez względu na to, czy będziemy przyrządzać grillowane owoce morza czy może owoce z grilla dla najmłodszych uczestników grillowego spotkania. Bardzo ważnym etapem jest również rozpalenie grilla, które może pozornie należy do stosunkowo prostych czynności.

I chociaż w sklepach mamy wiele różnego rodzaju podpałek, które możemy śmiało wykorzystywać podczas rozpalania grilla, to na pewno warto starać się je dobierać rozsądnie oraz z głową. Najlepszą metodą wyboru podpałki będzie przede wszystkim jej powąchanie. Jeśli wyczujemy zapach ropy czy jakiegokolwiek innego ropopochodnego składnika, wówczas raczej zrezygnujmy z podpałki.

Taka podpałka nie będzie należała do najzdrowszych, a co więcej w ten sposób nawet przyrządzane przez nas skrzydełka z grilla czy inne dania mogą po prostu być szkodliwe dla naszego zdrowia. W żadnym wypadku oczywiście nie należy wybierać benzyny oraz tego rodzaju podpałek, bowiem mogą się one dla nas okazać nawet śmiertelnym zagrożeniem. Wcześniej warto jeszcze wyszukać odpowiedni rodzaj węgla, który jest także bardzo ważny.

Najlepszym wyborem będzie węgiel, który został wyprodukowany na bazie drewna liściastego. Wystrzegajmy się brykietów, zwłaszcza, że są one tworzone z toksycznych odpadów. Podpałkę oczywiście możemy podpalać na różne sposoby, ale najlepszym wyborem będzie podpalenie jej naturalną parafiną bądź po prostu białym papierem. W ten sposób rozpalany grill na pewno będzie dla nas najbezpieczniejszy.

Smacznego grillowania!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz