Jak udekorować sałatkę jarzynową?

Sałatki warzywne są niesłychanie zdrowe oraz pożywne, więc możemy się nimi zajadać, mając jednocześnie świadomość, że w ten sposób organizmowi dostarczamy najważniejszych składników odżywczych. Co więcej, sałatki jarzynowe mogą być serwowane z najróżniejszych okazji.

Surówki z porem, jabłkiem, kapustą pekińską do obiadu możemy podawać na co dzień, natomiast od święta można przygotować wyśmienitą sałatkę jarzynową z kurczakiem lub ze śledziem. Oczywiście wszystkie sałatki możemy dowolnie dekorować, sprawiając, że będą wyglądały one jeszcze bardziej apetycznie. 

Podczas gdy natkę pietruszki oraz szczypiorek możemy posiekać nożem, to sałatę starajmy się rozrywać na mniejsze części palcami. Niewiele osób wie, że liście sałaty wchodzą w reakcje ze stalą, a to może powodować, że sałata będzie znacznie mniej apetyczna, gdyż nabierze cierpkiego, gorzkiego smaku. Sałatki wiosenne z młodych warzyw można dodatkowo dekorować kiełkami, które będą sprawiać, że sałatka przez nas przygotowana będzie jeszcze bardziej zdrowa.

Kiełki zawierają sporą ilość cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów, które sprawią, że szybko nadrobimy odżywcze niedobory, które dały nam się we znaki po zimie. Tradycyjna polska sałatka z majonezem najlepiej będzie się prezentować udekorowana natką pietruszki bądź szczypiorkiem.

Pamiętajmy, że sałatki jarzynowe wcale jednak nie muszą być przyrządzane przez nas z dodatkiem majonezu, zwłaszcza, że jest to produkt wysokokaloryczny, którego powinny się wystrzegać osoby dbające o linię oraz odchudzające się. Zdrowa sałatka bez majonezu jest także bardzo prosta w przygotowaniu, bowiem majonez wystarczy zastąpić niskokalorycznym oraz lekkim jogurtem naturalnym.

Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości, wówczas poza sałatką możemy dodatkowo przygotować proste ruloniki z szynki nadziewane sałatką. To danie bardzo proste w przygotowaniu. Do przyrządzenia ruloników potrzebować będziemy jedynie kilkunastu plastrów szynki oraz oczywiście sałatkę jarzynową, którą należy wcześniej przygotować. Na plasterki szynki nakładamy sałatkę, po czym zwijamy je w formie ruloników.

Ruloniki z szynki z sałatką doskonale będą prezentować się na stole, jeśli przyozdobimy je natką pietruszki. Pomiędzy ruloniki można także włożyć plasterki sera żółtego, dzięki czemu przekąska będzie jeszcze bardziej kolorowa oraz apetyczna.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

Dodaj komentarz