Jak ułożyć sztućce na stole?

poprawne-ulozenie-sztuccow-na-stoleUłożenie sztućców na stole, zwłaszcza tym przygotowywanym na specjalną okazję, może nastręczać sporo trudności. Nie każdy z nas bowiem na co dzień wydaje wytworne przyjęcia, tak więc pewne zasady mogą umknąć z pamięci. Warto je sobie odświeżyć, ponieważ ważnych momentów w naszym życiu pojawia się sporo i jeśli nawet do tej pory nie zaistniała taka potrzeba, może zdarzyć się, że w przyszłości wiedza na temat układania sztućców stanie się pomocna. Dodatkowo sami udając się na przyjęcie weselne, chrzest czy inną uroczystość, będziemy mogli ocenić stan nakrycia stołu i ułożenie sztućców.

Do każdego dania przypisane są określone rodzaje widelców, noży, łyżeczek i widelczyków, a ponieważ wszystkie pojawiają się na stole, trzeba wiedzieć jak je dopasować i w jakiej kolejności ułożyć je względem siebie. Zwraca się uwagę także na ich położenie w stosunku do talerza. Jedną z ważnych zasad, o których trzeba pamiętać także zasiadając do wykwintnie nakrytego stołu, jest fakt, iż spożywając kolejne dania sięgamy po sztućce znajdujące po zewnętrznej stronie, korzystając kolejno z tych ułożonych coraz bliżej nakrycia. Najbliżej talerza znajdują się nóż i widelec do dania głównego. Zaraz po nich na drugim miejscu powinny znaleźć się sztućce do ryb, w których skład wchodzi specjalnego rodzaju nóż. Oczywiście widelce po lewej stronie a noże wraz z łyżką do zupy, która jest na miejscu trzecim, po stronie prawej. Najbardziej oddalone od talerza, czyli używane w pierwszej kolejności, są sztućce do zakąski lub przystawki, jak kto woli. I w tym wypadku nóż ma nieco inną postać niż ten przeznaczony do dania głównego, jest zwykle nieco mniejszy.

Inaczej względem talerza głównego zostają ułożone sztućce do deseru. Mała łyżeczka i widelczyk znajdują się nad nim. Natomiast po prawej stronie powyżej noży i łyżki umieszcza się szkło do napojów; rozpoczynając od kieliszka do wina czerwonego, poprzez kieliszek do wina białego skończywszy na tak zwanej szklance angielce do wody. Z kolei po stronie lewej powinien się znaleźć dodatkowo talerzyk i nóż do pieczywa. Takie nakrycie jest standardowym, wykorzystywanym na przyjęciach gdzie serwowanych jest wiele dań, napojów i przekąsek, spożywanych po daniach głównych.

W taki sposób stół przygotowany na przyjęcie urodzinowe z wystawnym obiadem lub też nakrycie ułożone na przyjęcie komunijne, na pewno zrobią wrażenie na gościach. Warto dodać jeszcze, że sztućce powinny pochodzić z jednego kompletu, dlatego dobrze jest zaopatrzyć się w takie zestawy przeznaczone na wyjątkowe okazje.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz