Jak zrobić ciasto w kształcie Mikołaja?

Na Mikołajki lub święta Bożego Narodzenia zwykło się przygotowywać tradycyjne dania i potrawy. Z powodzeniem można również upiec na te wyjątkową okazję efektowne i smakowite, lecz dużo bardziej oryginalne ciasto biszkoptowe z wizerunkiem świętego Mikołaja w charakterystycznej, czerwonej czapce.

Aby zachęcić Państwa do samodzielnych, przedświątecznych eksperymentów kulinarnych, przygotowaliśmy niniejszy artykuł, w którym podpowiemy, jak wykonać ciasto z Mikołajem krok po kroku.

Wykonanie takiego pomysłowego mikołajkowego smakołyku na święta zajmie nam około 2,5 godziny, zaś niezbędne składniki to kolejno:
* na biszkopt:
– 5 jajek kurzych,
– 5 łyżek cukru,
– 5 łyżek mąki pszennej,
– pół kostki masła roślinnego,
– łyżeczka proszku do pieczenia;
* dodatki:
– lukier z 2 białek,
– barwniki spożywcze (czerwony, żółty, biały, zielony),
– kolorowe wiórki do posypania ciasta.

Ponadto przydadzą się nam również: blacha o wymiarach około 30×30 centymetrów, silikonowe pędzelki do naniesienia barwników, szpatułka do nałożenia masy oraz sito do przesiania mąki. Aby ułatwić sobie pracę warto również wcześniej przygotować formę w kształcie sylwetki Mikołaja lub prosty rysunek Mikołaja w charakterystycznym, czerwonym stroju.

Na początek należy jednak przygotować ciasto z ubitych na sztywną pianę białek z odrobiną soli. Do białek należy stopniowo dodawać po łyżce mąki i cukru i cały czas ubijać. Następnie należy dodać rozpuszczone uprzednio masło i dokładnie połączyć całość.

Formę przed przelaniem ciasta trzeba wysmarować dokładnie masłem i w razie konieczności oprószyć delikatnie odrobiną bułki tartej, dzięki czemu ciasto nie przywrze do ścianek blachy. Następnie należy ostrożnie przelać przygotowaną masę biszkoptową. Piec ciasto polecamy w optymalnej temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Następnie należy przygotować lukier oraz barwniki spożywcze.

Na wierzchu ciasta należy namalować postać świętego Mikołaja oraz charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia symbole – choinkę lub gwiazdę betlejemską. Na koniec warto posypać ciasto wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, kolorową posypką z czekolady lub przesianym przez sito cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

Dodaj komentarz