Jak zrobić dip serowy?

dip-z-seraNachos, znane również pod nazwą nacho, to nieduże kawałki tortilli, które podaje się z różnego rodzaju dodatkami oraz sosami. Nachos wyśmienicie smakują chociażby z mięsem, ostrą papryką, zielonymi oliwkami, a także z ziemniakami. Jeśli więc planujesz imprezę, na której chcesz zaserwować gościom znakomite przekąski, z całą pewnością możesz postawić właśnie na meksykańskie nachos.

Nachos można kupić gotowe w sklepie, ale można je przyrządzić również całkowicie samodzielnie. Aby je przygotować należy się wcześniej zaopatrzyć w tortillę, którą kroimy na niewielkie kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Na wierzchu możemy ułożyć pokrojoną paprykę i przykryć tortillę żółtym serem. Do tak przyrządzonego nachos podaje się także sos, przygotowany na bazie jogurtu lub śmietany.

Klasyczny sos do nachos lub do chipsów przyrządzimy podobnie jak wiele innych dobrze nam znanych sosów. W domu można przygotować więc nie tylko sos pomidorowy do gołąbków czy sos czosnkowy na jogurcie do pizzy i kebabu. Prostym w przyrządzeniu dipem jest także dip do nachos. Do jego przygotowania będziemy potrzebować jeden duży serek topiony, kilka plastrów sera żółtego, mleko oraz przyprawy: bazylię, oregano, tymianek.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ser żółty oraz sztabkę sera topionego. Oba składniki starannie mieszamy, dodając do nich mleko, które ułatwi nam stopienie serów. Jeśli sos stanie się już wystarczająco gęsty, wówczas dodajemy do nich przyprawy. Pamiętajmy, by cały czas sos mieszać, gdyż w przeciwnym razie może nam się przypalić. Mieszamy aż do momentu, kiedy dip nabierze jednolitej oraz gładkiej konsystencji. Nachos z tak przyrządzonym domowym sosem na pewno będą smakować wyśmienicie.

Takie danie jest stosunkowo łatwą do przygotowania przekąską, którą możemy serwować z wielu okazji. Na organizowanych przez nas przyjęciach nie zawsze muszą pojawiać się przecież tylko i wyłącznie dania grillowe, do których przygotowujemy szybkie sosy do mięs, najczęściej te z torebek ze sklepu. Chcąc zaskoczyć swoich gości możesz sięgnąć więc z powodzeniem po przepis na meksykańskie nachos. Kawałki tortilli wyśmienicie będą smakować nie tylko z sosem serowym. Możesz podać do nich również sosy zielone: brokułowe, szpinakowe, z bazylii. Najzdrowsze będą sosy samodzielnie przyrządzane w domu, do których nie dodaje się żadnych sztucznych składników.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz