Jak zrobić domową wędzarnię?

Wędzarnia do ogrodu lub na działkęTo, że samodzielnie wyrabiana szynka, kiełbasa, wędzony boczek, parówki itd. są znacznie zdrowsze i lepsze od tych kupowanych w sklepie jest oczywiste. Natomiast wiele osób uważa, że aby można było je robić potrzebne są odpowiednie warunki, metody, urządzenia. Chociażby wędzarnia. Tymczasem okazuje się, że po pierwsze wystarczające może być gotowanie, parzenie lub pieczenie. Po drugie jeśli jednak chcemy cos uwędzić można skonstruować wędzarnię domowej roboty. Są właściwie dwie możliwości – jedna pozwala na wędzenie we własnej kuchni, a druga w ogrodzie czy na działce.

Okazuje się, że możliwe jest wędzenie mięsa w garnku lub w woku. Oczywiście nie otrzymamy  w ten sposób zbyt dużej ilości wędliny czy mięsa obiadowego, ale jednak zawsze to coś. W jaki sposób można w takim razie zrobić taką kuchenną wędzarnię? Najpierw wybieramy garnek, którego nie będziemy już używać do codziennego gotowania. Może to być również wok. Na dole układamy folię aluminiową. Następnie można nasypać trochę herbaty oraz przypraw i ziół, które będą nadawały ładnego aromatu. Kolejna rzecz to zrębki, czyli malutkie kawałeczki drewna. Na nich stawiamy tackę do gotowania na parze. Potem wystarczy na niej położyć odpowiednio przygotowane mięso i przykryć garnek czy wok szczelna pokrywką. Stawiamy to wszystko na ogniu. Kiedy zrębki zaczną się tlić nasze mięso będzie poddawane wędzeniu. Czas wędzenia zależy od rodzaju mięsa. Trzeba to po prostu sprawdzać. Jeśli komuś garnek lub wok wydaje się niewystarczający może kupić specjalną przenośną wędzarkę, której można używać w domu lub w ogrodzie.

Natomiast na pewno ciekawym sposobem na przygotowywanie wędlin własnego wyrobu jest skonstruowanie wędzarni z drewnianej beczki. Ewentualnie wystarczy zbić w odpowiedni sposób kilka desek. Ogólnie rzecz biorąc drewno jest tutaj najlepszym materiałem, bo będzie utrzymywało wewnątrz wysoką temperaturę. Takiej wędzarni można używać w ogrodzie lub na działce. Żeby właściwie działała trzeba zamocować w niej drewniane pręty, na których będzie się wieszało lub układało mięso i oczywiście doprowadzać w jakiś sposób ciepły lub gorący dym. W tym celu trzeba zastanowić się nad paleniskiem i kanałem dymnym, który będzie właśnie dochodził do beczki. Poza tym warto zainstalować zegar wskazujący temperaturę w beczce. Oczywiście niezbędne jest też drewniane zamykanie. Kiedy już stworzy się taką   wędzarnie można wytwarzać znakomitą wędzonkę, boczek, polędwicę, szynkę i kiełbasę. Dla niektórych staje się to nawet rodzajem hobby. Z pewnością jest ciekawe, a jednocześnie zdrowe i pożyteczne.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

Dodaj komentarz