Jak zrobić drożdżowe babeczki z dżemem i budyniem?

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości lub domowników pysznym, drożdżowym smakołykiem, wówczas możesz przygotować wyśmienite babeczki z dżemem i budyniem. Takie drożdżowe babeczki z całą pewnością zostaną błyskawicznie zjedzone zarówno przez starszych, jak i przez młodszych domowników.

Składniki na drożdżowe muffinki to: pięćset gramów mąki, kostka masła lub margaryny, dwa jajka, cztery łyżki cukru, opakowanie świeżych drożdży, dwie łyżki mleka oraz dżem lub budyń do nadzienia. Do dekoracji przyda się ponadto bita śmietana bądź cukier puder albo lukier, który także możesz samodzielnie przygotować.

Drożdżowe babeczki z dżemem lub z budyniem przygotowuje się podobnie, jak ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami bądź jak słodkie bułeczki z jagodami, cynamonem, makiem. Na początku należy sporządzić rozczyn, mieszając drożdże wraz z mlekiem, po czym odstawić je do wyrośnięcia na około dwadzieścia minut. W tym czasie mieszamy mąkę z jajkami, po czym dodajemy do nich rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać rękami, tak, by wszystkie składniki mogły się ze sobą połączyć.

Bez względu na to, czy wykonujemy drożdżowe babeczki z dżemem czy też zamierzamy upiec ciasto drożdżowe z kruszonką dla leniwych, pamiętajmy, że składniki, które wykorzystujemy powinny mieć temperaturę pokojową. Co więcej, jeśli odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, to wybierajmy do tego miejsce ciepłe, w którym nie będzie przeciągu.

Wówczas możemy mieć pewność, że przygotowane przez nas ciasto drożdżowe będzie puszyste oraz lekkie, a co najważniejsze, będzie smaczne. Zasady te obowiązują praktycznie w każdym wypadku przygotowania wypieków. Bez względu więc na to, czy przygotowujemy ciasto na pizzę czy bułki i paszteciki z pieczarkami, kapustą lub mięsem, starajmy się pamiętać o tych regułach. Jeśli ciasto już na wyrośnie, wówczas wykładamy je na blat, rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości około pięciu centymetrów.

Ruloniki zwijamy tak, by każdy jeden płat zachodził na drugi. Blachę na muffinki należy wysmarować masłem bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Przed włożeniem babeczek do piekarnika możemy dodatkowo posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około dwadzieścia minut, do momentu, kiedy osiągną złocisty kolor.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz