Jak zrobić tort z lalką?

tort-lalkaJak twierdzą mistrzowie sztuki kulinarnej, dekorowanie potraw to zadanie, które jest „w zasięgu ręki” właściwie każdego z nas. Najprostsze dekoracje z warzyw czy owoców jest w stanie wykonać nawet mniej kreatywny kuchmistrz – amator. Najwięcej możliwości dają nam jednak posiłki przygotowywane dla naszych milusińskich. Upiększanie dań dziecięcych wymaga bowiem sporej dozy wyobraźni. Wiedzą o tym głównie ci rodzice, którzy codziennie są zmuszani do toczenia „jedzeniowych bojów” ze swoimi pociechami. Największe utrapienie to warzywa i sałatki, które bez pomysłowej „otoczki” bardzo rzadko są chętnie przyswajane przez dzieciaki. Nieco mniej wysiłku wymagają od nas dekoracje wypieków czy wszelkich innych słodkości. Te – nawet bez dodatkowej dekoracyjnej otoczki, zazwyczaj smakują naszym milusińskim. Jeśli jednak chcemy im sprawić prawdziwą przyjemność, możemy wymyślić dla nich i wykonać samodzielnie tort z lalką.Do jego wykonania potrzebne będą nam: biszkopt, krem lub bita śmietana, glazura cukrowa lub czekoladowa, marcepan oraz akcesoria do dekorowania wypieków takie jak: trójkątny woreczek z wymiennymi metalowymi końcówkami oraz foremki do wyciskania kształtów a także podstawka pod tort i pergaminowa serwetka i element najważniejszy: lalka.

Wykonanie naszego tortu z lalką rozpoczynamy od upieczenia dwóch okrągłych biszkoptów. Po ich upieczeniu obydwa przecinamy na pół i nasączamy sokiem owocowym z domieszką wody. W każdym z naszych biszkoptów wycinamy pośrodku przy pomocy głębszego kieliszka lub wysokiej okrągłej szklanki otwór. Jego średnica powinna być tak duża aby zmieściła się w niej korpus lalki owiniętej w folię do pieczenia. Możemy również ułatwić sobie zadanie i udać się do sklepu, by nabyć w nim gotową specjalną laleczkę do tortu. Wtedy nie trzeba już wycinać dziury w naszym biszkopcie, gdyż korpus lalki jest umieszczony na zaostrzonym patyczku.

Następny krok to przygotowanie kremu lub bitej śmietany oraz glazury cukrowej lub czekoladowej, a także posmarowanie kremem lub bitą śmietaną naszych placków. Kolejna czynność to ułożenie ich na sobie tak by stworzyły tort. Później umieszczamy naszą lalkę. Następny etap to obfite i dokładne posmarowanie brzegów tortu bitą śmietaną, kremem lub oblanie gęstą glazurą. W ten sposób powstaje sukienka naszej lalki. Możemy ją wygładzić bądź nadać jej wybraną fakturę. Ostatnia czynność to przystrojenie sukienki przy pomocy wzorów kremowych lub z bitej śmietany oraz obsypanie jej wcześniej wykonanymi serduszkami lub gwiazdkami z masy marcepanowej.

Taki smakowity pomysłowy tort z pewnością wywoła uśmiech i zachwyt u naszej małej pociechy. Nasz wypiek idealnie nadaje się na ciasto – niespodziankę z okazji imienin, urodzin czy na Dzień Dziecka. Można się nim też posłużyć przygotowując Kinder Party.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz