Jak zrobić tradycyjny domowy baleron?

baleron-domowyWiele osób przepada za baleronem. Oczywiście można go bez problemu kupić, najlepiej w sprawdzonym sklepie mięsnym. Jednak jeśli ktoś ma pewne zacięcie i zdolności kulinarne może spróbować przygotować taką wędlinę samodzielnie w domu. Jej smak będzie na pewno niepowtarzalny. Poza tym satysfakcja z takiego wyczynu będzie na pewno ogromna. Oczywiście najpierw trzeba dowiedzieć się dokładnie z czego właściwie robi się baleron oraz w jaki sposób.

Żeby przygotować domowy baleron należy kupić kawałek karkówki wieprzowej, zwykle około 1,5 kg. Ponieważ tłuszcz nadaje mięsu smak wcale nie trzeba wybierać najchudszego kawałka. Oczywiście trzeba się wtedy liczyć z kalorycznością oraz ilością cholesterolu zawartą w takiej karkówce. Z drugiej jednak strony jeśli ktoś nie ma miażdżycy czy nadwagi może pozwolić sobie od czasu do czasu na trochę baleronu. Jeden plasterek to około 60 kcal, więc nie jest aż tak źle. Natomiast tego typu wędlina jest rozchwytywana podczas wszelkich przyjęć, świąt, ale można ją jeść także na co dzień do kanapek czy używać do różnych ciekawych potraw. Co w takim razie należy zrobić z zakupioną karkówką, żeby przygotować domowy baleron? Z pewnością warto najpierw zapeklować mięso. Oznacza to przygotowanie specjalnej zalewy, w której umyta i oddzielona od kości karkówka ma pozostać przez jakiś czas. Dzięki temu przejdzie smakiem i aromatem przypraw, dłużej zachowa świeżość oraz będzie miała ładny kolor. Zaprawę robi się z wody, soli peklowej oraz na przykład takich przypraw jak pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kolendra. Dobrze przyprawiony baleron smakuje jeszcze lepiej. Niektórzy uważają, że wystarczy trzymać mięso w takiej zaprawie przez trzy dni, jednak inni wydłużają ten czas nawet do dwóch tygodni. Ważne jest to, aby naczynie z zalewą i karkówką było szczelnie zamknięte oraz przechowywane w lodówce. Co jakiś czas trzeba obrócić mięso.

Kiedy mięso będzie już odpowiednio zapeklowane i zamarynowane można je sparzyć, ugotować, upiec lub uwędzić. Najbardziej tradycyjny jest baleron parzony. Aby go przygotować trzeba wyjąć karkówkę z zalewy i owinąć ją w przezroczystą folię spożywczą lub wsadzić do rękawa do pieczenia. Następnie umieszczamy mięso w garnku z wodą o temperaturze nie przekraczającej 90°C. Powinno się parzyć około 2,5 godziny. Jeśli natomiast chcemy zrobić gotowany baleron przekładamy mięso wraz z zalewą do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie należy zmniejszyć ogień, a całość powinna zostać na nim jeszcze 40-60 minut. Zanim wyciągniemy baleron z zalewy należy odczekać aż wszystko wystygnie. Potem schładzamy wędlinę w lodówce.

[Głosów:6    Średnia:2.5/5]

Dodaj komentarz