Kruche, maślane, z bakaliami, oblane czekoladą, herbatnikowe, posypane wiórkami kokosowymi, pierniczki, zbożowe, z galaretką, z marmoladą, z lukrem, z makiem… Mnóstwo jest rodzajów ciasteczek, podobnie jak wielu jest ich zdeklarowanych smakoszy. Nic więc dziwnego, że przy wielu okazjach po nie sięgamy. Mogą też wydawać nam się nazbyt zwykłe, codzienne, a przy tym niegodne zajęcia miejsca obok tradycyjnych świątecznych potraw.
W rzeczywistości jednak, dzięki specyficznym kształtom i uroczym, słodkim dekoracjom, stanowić mogą wyjątkową ozdobę każdego wielkanocnego stołu.
ZAJĄCZKI NA PATYKU
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
Pól kostki masła
10 dag cukru
Pół torebki cukru waniliowego
1 jajko
Składniki do dekoracji:
Płynny lukier
Barwnik spożywczy
Kolorowe drażetki oraz czekolada
Dodatkowo:
Patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Do posiekanego masła dodajemy stopniowo mąkę, cukier, a na koniec jajko . Dokładnie zagniatamy ciasto, owijamy w przezroczystą folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu, rozwałkowujemy na cienki placek, z którego za pomocą specjalnych foremek wykrawamy zajączki. W ciasto wbijamy patyczki (na głębokość ok. 3 cm) i delikatnie wykładamy na natłuszczoną formę. Najwygodniej jednak zrobić to bezpośrednio na blaszce. Pieczemy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. Po wyciągnięciu dekorujemy według uznania. Możemy np. stworzyć buzię zajączka przy pomocy zabarwionego lukru i kolorowych drażetek.
ZAJĄCZKI Z BUDYNIEM
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 kostki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
Aromat waniliowy
2 białka
Składniki na nadzienie:
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
Kolorowa posypka
Przygotowanie ciasta:
Do rozdrobnionego masła wsypujemy przesianą mąkę i cukier. Dolewamy kilka kropel aromatu waniliowego. Zagniecione ciasto, owinięte w folię, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie nadzienia:
Do gotującego się mleka wlewamy budyń rozdrobniony w połowie szklanki zimnego mleka. Gotujemy kilka minut, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy cukier i odstawiamy do ostygnięcia.
Połączenie całości:
Po rozwałkowaniu schłodzonego ciasta, wycinamy z niego zajączki za pomocą wykrojników. Na zajączka kładziemy łyżeczkę ostudzonego budyniu (na wysokości brzuszka), po czym przykrywamy drugą warstwą ciasta, dokładnie sklejając jego brzegi. Postępujemy tak z każdym zajączkiem. Przygotowane w ten sposób ciasteczka smarujemy białkiem z jajka i wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe zajączki zdobimy kolorową posypką.