Jakie są ulubione potrawy Niemców?

Kuchnia niemiecka jest bardzo różnorodna, dlatego iż ten kraj składa się z kilku regionów, które są odmienne nie tylko geograficznie, kulturowo, ale i kulinarnie. Przede wszystkim, tradycyjne dania wyróżniają się bogactwem smaków i aromatów.

Warto podkreślić to, iż na północny państwa prym wiodą tłuste potrawy – mięsa, sery, sosy, które są wysokokaloryczne, zaś na południu przeważają lekkostrawne smakołyki, przyrządzane głownie na bazie warzyw. Trzeba także zaznaczyć to, iż kuchnia niemiecka opiera się nie tylko na tradycyjnych potrawach, gdyż w menu możemy również odnaleźć specjały zainspirowane np. kuchnią turecką, śródziemnomorską, włoską, czeską.

Przede wszystkim, podstawą do przygotowania dań są ziemniaki, ryby oraz wyroby mleczne jak ser. Warto podkreślić to, iż ogromną rolę odgrywają mięsa, gdyż Niemcy ubóstwiają dobrze zjeść, w związku z czym od lat dużym uznaniem cieszą się szynki, boczki czy golonki. Oprócz tego, mile widziana jest również kapusta. Poza tym, nie stosuje się w przyrządzaniu potraw licznych przypraw, bowiem przeważnie dodaje się do nich czosnku i kopru, dzięki którym posiłki smakują wybornie, a co najważniejsze rewelacyjnie pachną. Trzeba powiedzieć o tym, iż nasi sąsiedzi w przeciwieństwie do nas nie przepadają też za zupami, wyjątek stanowi wyłącznie zupa kartoflana (gulach-suppe) zainspirowana przysmakami węgierskimi.

Nie mniej smaczny jest bulion z knedlami i co ciekawe zupa piwna. Ponadto, wszelkie słodkości schodzą na dalszy plan, gdyż ciasta i desery nie odgrywają ważnej roli w kuchni niemieckiej, może z pominięciem szarlotki, uwielbianej na całym świecie, bowiem stanowi niesamowitą rozkosz dla podniebienia, zwłaszcza gdy jest podawana na ciepło. Nie zapominamy również o tym, iż do większości potraw podawane jest piwo, które jest bardzo powszechnym trunkiem za naszą zachodnią granicą. Oczywiście, do najbardziej znanych marek należą Pilsner, Weissbierm, a także Alt Bier będące znakiem rozpoznawczym Nadrenii Północnej.

Jakie danie regionalne są najsmaczniejsze?

Bez dwóch zdań, należy tu wspomnieć o bawarskich kiełbaskach, które wręcz rozpływają się w ustach, ale nie mniej smaczne są białe kiełbaski z dodatkiem słodkiej musztardy (weisswurste) i kiełbaski z rusztu (rostbratwurste) charakterystyczne dla Branderburgii. Natomiast idealnym uzupełnieniem kiełbasek jest bezwzględnie smaczne piwo. Ponadto, górska Bawaria słynie z wyrobów mlecznych, w szczególności serów, które stanowią często dodatek do sałatek czy mięs. Poza tym, w tymże regionie podstawowym punktem jadłospisu jest makaron serwowany z roztopionym serem i smażoną cebulką. Natomiast wielbiciele zdrowego odżywiania i lekkich dań powinny się udać na północ kraju. Z pewnością, można tam zasmakować owoców morza, wśród których na uwagę zasługują małże z domieszką ziela angielskiego i czosnku, które spożywamy z regionalnym chlebem żytnim i białym winem, które obok piwa jest kolejnym znanym i często smakowanym trunkiem w Niemczech. Trzeba powiedzieć również o tym, iż Berlin słynie z eintopfe, czyli dania-zupy, posiadającego aż czterdzieści odmian.

Jak widać, kuchnia niemiecka jest bardzo bogata w liczne przysmaki, które wręcz kuszą wszystkich turystów swym wyszukanym smakiem. A, co najważniejsze wśród pysznych delicji odnajdziemy dania zarówno bardzo lekkie jak i niesamowicie sycące, w związku z czym chyba nie ma na świecie osoby, która mogłoby narzekać na regionalne potrawy niemieckie, tym bardziej iż są zainspirowane różnymi kulturami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz