Jak podawać sałatki warstwowe?

kolorowa-salatka-do-grillaZ pewnością większość z nas chętnie jada smakowite, zdrowe i sycące sałatki jarzynowe, z mięsem drobiowym, z makaronem lub ryżem. W ostatnim czasie na naszych stołach coraz częściej goszczą jednakże również i inne, nieco lżejsze i bardziej kolorowe sałatki warstwowe, doskonałe na okazje świąt czy rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny lub urodziny.

Cieszące się obecnie ogromną popularnością efektowne i smakowite sałatki warstwowe z kapusty pekińskiej, wędzonych ryb, jajek lub gotowanych jarzyn czy desery ze świeżych owoców doskonale sprawdzają się przy wszelkich okazjach. Jednakże te pyszne przekąski, nierzadko serwowane z wyrazistymi i aromatycznymi sosami mogą tak samo cieszyć nasze podniebienia jak i nasze oczy.

Sałatki warstwowe powinno się zatem podawać w takich naczyniach, w których wyraźnie widoczna będzie ich kolorowa, efektowna struktura. Na podanie świątecznej sałatki warto wybrać więc szeroką, szklaną i przezroczystą salaterkę bądź półmisek. Warto przy tym pamiętać, że im głębsze naczynie, tym lepiej będzie zrobić więcej węższych warstw warzyw. Jarzyny powinny być również oddzielone od siebie porcją majonezu, jogurtu naturalnego lub sosu, odpowiedniego dla wybranych składników potrawy.

Kolejne warstwy sałatki w szklanym i przezroczystym naczyniu warto również tak komponować, by tworzyły efektowną całość. Zieloną czy żółtą paprykę można nałożyć na czerwoną paprykę lub kawałki pomidorów, zaś konserwową kukurydzę – na przykład na zielony groszek. Na wierzchu warto dodatkowo ułożyć warstwę sosu i posypać go dla dekoracji siekanym drobno koperkiem, natką pietruszki lub prażonymi ziarnami słonecznika, oczywiście zależnie od rodzaju sałatki.

Deserowe sałatki owocowe przygotowywane dla dzieci również zwarto przygotować w podobnych naczyniach, co sałatki warstwowe. Kolorowe owoce i galaretka niezwykle apetycznie prezentują się w przezroczystych, szerokich szklankach lub eleganckich pucharkach, szczególnie jeśli do dekoracji polane są odrobiną bitej śmietany lub obsypane wiórkami czekoladowymi czy rodzynkami.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

Dodaj komentarz