Z czym można jeść jogurt naturalny?

jogurt-naturalny-z-muesliJogurt naturalny jest bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, specjalne szczepy bakterii oraz ma mało kalorii. Poza tym ma dobry smak – jednak niestety nie dla każdego. Niektórzy nie lubią go w naturalnej postaci i wybierają produkty słodzone cukrem, które zawierają również barwniki i konserwanty. Nawet jeśli kupimy produkt light, który nie ma w swym składzie cukru, to i tak będzie on miał sztuczne dodatki oraz słodziki. Jednak jest sposób na to, żeby korzystać z dobroczynnych właściwości jogurtu naturalnego i cieszyć się ciekawymi smakami.

Wymyślanie różnych ciekawych sposobów na wykorzystanie jogurtu naturalnego w codziennej diecie jest szczególnie istotne, kiedy chcemy aby jadły go nasze dzieci. Zawiera on dużo wapnia dzięki, któremu kości intensywnie rosnących dzieci pozostają mocne. Dobrym pomysłem na pyszną i zdrową przekąskę jest przygotowanie jogurtu z owocami. W zależności od tego czy kupimy płynny czy raczej gęsty jogurt, na przykład typu greckiego, otrzymamy koktajl albo deser. Natomiast są osoby, które robią jogurt samodzielnie. Potrzebne jest do tego trochę jogurtu i mleko. Oczywiście do jogurtu czy koktajlu owocowego najlepiej używać świeżych owoców sezonowych, ale można też ewentualnie mrożonek. Czasami bywa tak, że są one jednak trochę kwaśne i wtedy niektórzy mają ochotę dosłodzić swoją przekąskę. Jeśli rzeczywiście nie mogą się powstrzymać lepiej użyć do tego miodu niż cukru.

Miód może być także smacznym uzupełnieniem jogurtu z muesli. To dobry pomysł na pożywne, ale lekkie śniadanie. Muesli można skomponować samemu. Wystarczy wymieszać ulubione rodzaje płatków, orzechów oraz suszonych owoców. Natomiast jogurt naturalny może stać się także składnikiem dań obiadowych, przystawek czy dodatków do głównych posiłków, chociażby w postaci sosu na bazie jogurtu. Używa się go jako dressingu do sałatek, dipu do przekąsek oraz sosu do ryb i mięs. Co najczęściej dodaje się do jogurtu, aby powstał dobry sos? Na pewno różne przyprawy i zioła, które nadają mu smak. Jeśli lubimy pikantne jedzenie warto korzystać z pieprzu, chilli, curry, imbiru, kminku, kolendry, kardamonu, goździków czy gałki muszkatołowej.  Poza tym można dodawać do jogurtu także sok z cytryny, musztardę, keczup czy świeżą zieleninę. Tak naprawdę jogurt może z powodzeniem zastępować śmietanę, majonez oraz mleko. Ciekawostką jest to, że kiedy doda się do niego pewne składniki kosmetyczne staje się doskonałym preparatem odświeżającym, nawilżającym i nadającym sprężystości naszej skórze. Jogurt może więc odżywiać nasz organizm na różne sposoby.

[Głosów:2    Średnia:2.5/5]

Dodaj komentarz