Co można przyprawić bazylią?

Bazylia jest doskonałym dodatkiem do wielu warzyw, zwłaszcza pomidorówPrzyprawy są podstawą każdego dania. Połączenie nawet najbardziej wykwintnych składników na nic się zda, jeśli całość nie zostanie odpowiednio doprawiona. Podstawą jest oczywiście sól i pieprz, bez których nie możemy wyobrazić sobie większości dań. I choć dzięki nim potrawa nabiera smaku, to jednak prawdziwą wyrazistość nadają zioła i inne przyprawy.

W sklepach dostępnych jest wiele różnorodnych gotowych mieszanek ziół i przypraw skomponowanych specjalnie dla określonej potrawy, gatunku mięsa czy sposobu przyrządzania. Takie produkty w znacznym stopniu ułatwiają gotowania, gdyż samo dodanie przypraw nie gwarantuje jeszcze sukcesu. By on był pełny, przyprawy i zioła muszą być dostosowane do składników, z których składa się potrawa. Nieumiejętne ich skomponowanie może całkowicie zepsuć smak nawet najpiękniej wyglądającego dania. Przyjrzyjmy się więc jednemu z ziół, które najczęściej gości w kuchniach, mianowicie bazylii i sprawdźmy, do jakich potraw można ją dodawać. Bazylia jest jednym z najpopularniejszych przypraw na świecie. Jej niepowtarzalny, miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach doskonale komponuje się z wieloma składnikami, wydobywa i podkreśla niepowtarzalny smak rożnych potraw.

Największą popularność uzyskała dzięki włoskim potrawom, których jest jednym z podstawowych składników. Oprócz walorów smakowych, posiada także właściwości lecznicze. Do wyboru mamy bazylię w postaci świeżej i suszonej. Z uwagi na to, że zawiera olejki eteryczne, przyprawę tę powinno dodawać się pod koniec gotowania, gdyż dłużej poddawana gotowaniu uzyska nieprzyjemny, gorzki smak. Oczywiście najlepszy efekt uzyskamy, gdy użyjemy świeżych listków. Dlatego też warto pokusić się o domową uprawę bazylii. Jej uprawa jest niezwykle prosta. Można ją hodować zarówno w przydomowym ogródku, jak również trzymać w doniczce na parapecie, na tarasie lub balkonie.

Potraw ze świeżą bazylią jest bardzo wiele. Ziele to doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi a także warzywnymi, stanowi także doskonały dodatek do omletów, sałatek, sosów, w tym do słynnego włoskiego sosu pesto, potraw z makaronu czy pizz i zapiekanek. Bez obaw możemy dodawać ją do dań przygotowanych na bazie brokuł, marchewki, kapusty, cukinii, kabaczka, karczochów i dyni. Doskonale komponuje się z pomidorami, a słynne spaghetti z pomidorami i bazylią jest przysmakiem wielu amatorów włoskich dań.

Aromat bazylii świetnie dopełnia także smak różnych serów: feta czy mozzarella. Świeże liście bazylii dodaje się także do wielu sałatek, w tym także tych z dodatkiem ryżu. Świeżą, a także suszoną bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki.

Można ją łączyć także z innymi przyprawami, np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą.

Inny rodzaj bazylii – bazylia cytrynowa, o lekko kwaskowatym smaku doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, natomiast bazylia tajska, nadaje daniom orientalnego smaku

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz