Co oprócz kiełbaski, czyli jak urozmaicić menu na grilla?

Weekend majowy w pełni. A jeśli maj to oczywiście i początek wielkiego biesiadowania. Mowa tutaj o grillach, piknikach i innych tego typu imprezach organizowanych na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz urządzić barbecue odpowiednio wcześniej zastanów się co warto podać gościom. Z pewnością ucieszą się, kiedy menu na grilla nie ograniczy się tylko do jakże smacznej, ale tchnącej monotonią przypieczonej na ruszcie kiełbaski.

Co podać na majówkę i grilla?

Jeśli nie chcesz zrezygnować z najbardziej z klasycznej ze wszystkich grillowanych potraw czyli kiełbaski postaraj się zaserwować ją w nieco inny niż na co dzień sposób. Ciekawym pomysłem jest urozmaicenie jej prażoną na ogniu cebulką lub przygotowanie kiełbasek w glazurze (wystarczy mocno naciąć je w kratkę, w nacięcia włożyć ser i potraktować przygotowaną wcześniej marynatą).

Na grillu nie powinno zabraknąć także karkówki. Zamiast rzucić ją prosto na ruszt i tylko przypiec przygotuj soczystą karkówkę w marynacie z ketchupu, oliwy i ziół. Przed końcem grillowania nałóż na nią plasterek żółtego sera lub kawałek fety. Tak przygotowana karkówka będzie wybornie smakować z ziemniakami w ziołach (oczywiście pieczonymi na grillu) oraz lekką sałatką z pomidorów i papryki czerwonej.

Zamiast karkówki podać możesz apetyczne skrzydełka w sosie miodowym lub rybę przygotowaną na grillu. Grillować warto także owoce morza np. krewetki, do których pasować będzie uniwersalny sos barbecue i sałatka z pomarańczy.

Owoce i  warzywa na grilla

Grillowe menu z pewnością urozmaicą sery, które serwować można na sto różnych sposobów. Goście zachwyceni będą smażonym na grillu oscypkiem czy też serem typu camembert podanym z dżemem z żurawiny, plasterkami jabłka i prażoną cebulką.

Na przyjęciu nie może zabraknąć deseru. W tej roli doskonale sprawdzą się pieczone na ruszcie owoce, które warto podawać z bitą śmietaną, lodami i migdałami.

Smacznego biesiadowania!

Save

[Głosów:1    Średnia:2/5]

Dodaj komentarz