Każdy kto ma w planach wyrób swojej pierwszej domowej nalewki powinien pamiętać o kilku podstawowych zasadach takiego procesu produkcji. Niezależnie od tego czy ma być to trunek sporządzony na bazie owoców, korzeni, ziół czy miodu, bardzo ważna dla jego jakości, smaku i aromatu jest dbałość o prawidłowy przebieg wszelkich czynności związanych z jego wytwarzaniem w warunkach domowych. Do których zaleceń warto się stosować, a czego unikać w takim przypadku?
Poniżej przedstawiamy garść cennych wskazówek i informacji:
- przy domowym wyrobie nalewki na bazie owoców pestkowych większość z nich należy wydrylować, a jedynie niewielki procent pozostawić w stanie nienaruszonym (oczywiście po dokładnym ich opłukaniu) – unikniemy w ten sposób wydzielania się z pestek szkodliwego kwasu pruskiego. Nalewki na bazie owoców już od wieków cieszą się ogromnym uznaniem wśród wielu smakoszy tego trunku na całym świecie. Produkowane zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej w połączeniu z odpowiednimi dodatkami w postaci przypraw, charakteryzują się doskonałym smakiem i aromatem (np. aromatyczna nalewka z orzechów włoskich).
- nalewkę najlepiej przefiltrować przez podwójne filtry (np. do kawy) wprost do szklanych butelek,
- przed domowym wyrobem nalewki warto zastanowić się jaki rodzaj tzw. alkoholu bazowego będzie odpowiedni dla jej smaku i aromatu. W tej materii mamy do wyboru spirytus lub czystą wódkę,
- po maceracji owoców czystą wódką nalewka będzie miała ładniejszy kolor i bardziej intensywny aromat niż ma to miejsce w przypadku zalania spirytusem,
- najlepsze nalewki np. nalewki na spirytusie o idealnych walorach smakowych i zdrowotnych otrzymywane są dopiero po upływie co najmniej trzech lat dojrzewania,
- owoce, miody, zioła i korzenie użyte do wyrobu nalewek powinny pochodzić z upraw ekologicznych z dala od terenów przemysłowych,
- w przypadku zbyt słodkie nalewki alkoholowe możemy zoptymalizować ich smak dodając do nich kwasku cytrynowego rozpuszczonego niewielkiej ilości przegotowanej wody.
[Głosów:0 Średnia:0/5]