Jakie są pomysły na szybki obiad z porów?

Szybkie potrawy z porówKiedy wracamy z pracy czy też z uczelni, większość z nas nie ma już siły ani ochoty na przygotowywanie obiadu czy kolacji, poza tym chcielibyśmy szybko zjeść niekoniecznie ciepły, ale za to pożywny posiłek. Zdarza się więc sięgać po niezdrowe jedzenie, które szybko i łatwo można przyrządzić w domu. Jednakże jeśli dobrze poszukamy, to znajdziemy przepisy na smaczne potrawy, z posiadającym dużo wartości odżywczych porem, które można przygotować w kilkanaście minut. Z pewnością doceni je niejedna osoba.

Nieco urozmaicić można sobie przez większość ludzi lubiane spaghetti, dodając do niego por. Zaletą tego błyskawicznego dania obiadowego jest to, że szybko się je przygotowuje. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebny będzie por, ser feta, makaron spaghetti, oliwa z oliwek, oregano, sól oraz pieprz. Makron trzeba ugotować zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. W czasie, kiedy będzie się gotował, należy drobno posiekać por, a ser feta w kostkę. Pory następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy fetę i oregano. Wszystko należy smażyć do chwili, aż ser się roztopi. Na talerze nakładamy makaron oraz dodajemy przygotowany sos. Danie można ozdobić fetą oraz oregano.

Do kanapek z kolei przygotować można pyszna pasta z pora do chleba oraz żółtego sera. Będzie to z pewnością świetna odmiana dla tych kanapek, które robimy zwykle z szynką i żółtym serem czy też innymi dodatkami, które jak to się mówi – przejadły się wielu osobom. Do przygotowania pasty potrzebna będzie biała część pora, żółty ser oraz majonez. Ilość składników zależy indywidualnie od naszych potrzeb. Por siekamy, solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu należy pozbyć się nadmiaru soku oraz soli z warzywa. Ser z kolei trzeba zetrzeć na tarle. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem. Pasta porowa jest już przygotowana, można nią zatem posmarować kanapki lub bułki z masłem.

Na kolację przygotować można szybka sałatka z porem oraz serem żółtym i groszkiem. Należy zaopatrzyć się w ser żółty, por, groszek, majonez, sól i pieprz. Kaloryczny majonez warto zamienić na ten w wersji light lub po prostu zastąpić go jogurtem naturalnym czy też sosem sałatkowym. Ser należy zetrzeć, por natomiast pokroić w krążki. Mieszamy ser, por oraz odsączony już groszek. Dodajemy sól, pieprz i jogurt bądź majonez. Potrawa jest już gotowa, można ją podać na przykład podczas wizyty przyjaciół.

Jak się więc okazuje z pora przygotować można najróżniejsze potrawy, nie tylko wyszukane, również te, które powstać mogą w zaledwie kilka minut. Co, więcej każdy z pewnością pochwali pomysł, a także wyrafinowany smak dania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz