Jak przygotować sangrię w domu?

skladniki-na-sangrieWakacje w Hiszpanii wydają się być niezwykle atrakcyjnym rozwiązaniem. Rzeczywiście, któż nie chciałby odpoczywać w kraju, w którym panuje niemal zawsze piękna pogoda, jest wiele wspaniałych miejsc do odwiedzenia oraz pyszności do spróbowania? Do tych ostatnich z całą pewnością powinniśmy zaliczyć hiszpańskie napoje. Oczywiście, możemy rozpisywać się bez końca o pomarańczowym soku przygotowywanym ze słonecznych hiszpańskich pomarańczy. Możemy również długo opowiadać o przepysznej kawie. Ale oczywistym jest, że najbardziej znanym hiszpańskim napojem w naszym kraju jest Sangria. Pyszna, aromatyczna, zawsze poprawiająca nastrój! Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ale oczywiście o Sangrii mówi się, że jest to przede wszystkim babski napój. Faktycznie, drinki ten doskonale sprawdza się na damsich imprezach. Nie zmienia to jednak faktu, że wielu panów także z przyjemnością popija Sangrię. Bo jest tak pyszna, że trudno jej się oprzeć!

Ale żeby napić się naprawdę przepysznej Sangrii, wcale nie trzeba wyjeżdżać do Hiszpanii. Nie wszyscy mają przecież taką możliwość. Okazuje się, że przygotowanie tradycyjnej Sangrii w domu wcale nie jest takie trudne. Klasyczna hiszpańska Sangria to poncz przygotowywany na bazie czerwonego wina. Świetnie gasi pragnienie i oczywiście – orzeźwia. Szczególnie, gdy pogoda jest bardzo upalna. Dlatego Sangria doskonale nadaje się na letnie przyjęcia. Tym bardziej, że jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wręcz przeciwnie. To rzeczywiście proste. Trzeba tylko znać przepis.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania klasycznej hiszpańskiej Sangrii? Przede wszystkim najważniejszy element – jedna butelka dobrego, hiszpańskiego wina. Koniecznie musimy zaopatrzyć się także w sto mililitrów hiszpańskiej brandy. Nie zapominajmy również o likierze pomarańczowym (50 ml), 2 łyżkach drobnego cukru, jednej pomarańczy (pokrójmy ją w plasterki), jednej cytrynie (w plasterkach), jednej limonce (także w plasterkach). Cukier należy rozpuścić w brandy, soku oraz likierze pomarańczowym. Wszystko to powinniśmy wlać do miski na poncz. Jeżeli oczywiście nie posiadamy takowej, to na pewno świetnie sprawdzi się po prostu zwykły, duży dzbanek. Do całości musimy dorzucić umyte oraz pokrojone w plasterki owoce. Wszystko trzeba zalać winem i co bardzo ważne – dokładnie wymieszać!

Potem kolejny niezwykle ważny element – chłodzenie. Bowiem Sangrii nie podaje się ciepłej! Byłoby to największą zbrodnią. Należy ja dobrze schłodzić. Wystarczy po prostu schować ją na kilka godzin do lodówki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz