Czy można zamrozić sałatkę jarzynową?

mrozenie-salatki-jarzynowejSałatki jarzynowe zdecydowanie najlepiej smakują, kiedy podawane są w postaci świeżej. Jeśli są z dodatkiem majonezu, śmietany lub jogurtu nie powinno się ich długo przechowywać w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. Po upływie tego czasu mogą się okazać niejadalne albo, jeśli nawet sałatka nie zepsuje się, straci swój smak. Niestety jej zamrażanie to także nie jest dobry pomysł, aby przechować smakowitości na później. Tak tradycyjna sałatka jarzynowa jak sałatki light z ryżem, zwłaszcza z dodatkiem sosu, nie nadają się do mrożenia. Proces ten sprawia, że warzywa stają się pomarszczone, miękkie i tracą smak.

Z kolei śmietana lub majonez tracą swoją konsystencję po rozmrożeniu, przez co sałatka podchodzi wodą. Jeśli już chcemy przechować takie danie na później, zdecydowanie lepiej lekko obgotować podstawowe składniki na sałatkę, te, które dodaje się do klasycznej jarzynowej, czyli ziemniaki, marchew, pietruszkę, groszek zielony pokrojone w kostkę i zamrozić, a po wyjęciu z zamrażarki jeszcze na moment wrzucić do wody dla uzyskania miękkości. Potem dodajemy sosy według uznania. W takiej postaci znaleźć można w sklepach gotowe mrożonki z przeznaczeniem na sałatki. Są one bardzo wygodne, ponieważ w jednej torebce znajdziemy wszystkie składniki potrzebne na wielowarzywną sałatkę. Mrożone jarzyny skracają czas przyrządzania potrawy a ponadto mają rozmaity skład, tak, aby można było przygotować sałatki jarzynowe inaczej niż tradycyjnie.

Na pewno, jeśli ktoś bardzo zechce, zamrozi warzywną sałatkę z majonezem lub śmietaną, ale jej jakość będzie po wyjęciu z zamrażalnika i odmrożeniu niezbyt zachęcająca do jedzenia. Same warzywa owszem, można, jednak są wyjątki. Na pewno tak zwane nowalijki nie nadają się do tego rodzaju zabiegów kuchennych, ponieważ posiadają spore ilości wody. Takie dania najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, jako sałatki do grilla lub na kolację. Zamrażanie wielu produktów pozwala przedłużyć ich trwałość, dotyczy to między innymi owoców, chleba, mięsa, wędlin i niektórych warzyw. Te produkty rozmrożone zachowują swoją świeżość i nadają się do dalszej obróbki, chociaż trzeba liczyć się z tym, że smak jarzyn po rozmrożeniu jest nieco inny niż tych podawanych na świeżo.

Zamiast zamrażać zdecydowanie lepiej jest przygotować sałatki do słoików, które można otworzyć o dowolnej porze roku i podać na obiad, kolację a nawet do grillowanego mięsa. Oczywiście mają one inną postać niż te przyrządzane z warzyw na bieżąco, ponieważ są zakonserwowane przez zalewę octową. Mimo wszystko spiżarnia pełna słoików z kolorową zawartością to wiele rozmaitości smakowych na całą zimę i nie tylko.

[Głosów:22    Średnia:3/5]

Dodaj komentarz