Jak przyrządzić śledzie?

śledzie-marynowaneW dzisiejszych czasach można już wszystko kupić w sklepie. Jeśli ktoś lubi śledzie wystarczy, że znajdzie odpowiedni dział i będzie mógł wybierać w przeróżnych ich rodzajach. Wiadomo jednak, że najlepiej smakują potrawy przygotowane samodzielnie. Dlatego osoby, które lubią gotować i eksperymentować w kuchni chętnie próbują różnych tradycyjnych oraz bardziej oryginalnych przepisów. Natomiast jeśli chodzi o śledzie jest ich naprawdę całkiem sporo. Można je bowiem podawać jako przystawkę, sałatkę, a także w daniu głównym.

Jeden z często stosowanych przepisów ze śledzi to rolmopsy w occie. Potrzebne są do nich wcześniej namoczone filety śledziowe, które należy zwinąć. Bardzo często do środka daje się krótki słupek ogórka kiszonego. Tak przygotowane rolmopsy zalewamy octem. Oczywiście nie samym octem, ale odpowiednio przygotowaną zalewą, którą robi się z octu, wody, cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i cukru. Wszystkie te składniki gotujemy. Kiedy już przestygną można zalewać rolmopsy, które następnie muszą poczekać około tydzień zanim będzie można ich spróbować. Cierpliwość związana z marynowaniem matjasów dotyczy też na przykład śledzi po kaszubsku, ale tutaj wystarczy jeden dzień. Inne potrawy ze śledzi można jeść kiedy tylko schłodzą się w lodówce, czyli po godzinie lub dwóch. Rolmopsy w occie często podawane są jako przystawka podczas Świąt czy innych uroczystości rodzinnych. Można w ten sposób zaserwować także tatara ze śledzia czy śledzie w śmietanie, chociaż one razem z ziemniakami bywają też jadane jako danie obiadowe.

Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki śledziowe. Ich nazwy najczęściej związane są z głównym składnikiem, który oprócz matjasów ma zostać w nich użyty. Na pewno ciekawym połączeniem są śledzie i buraki. Można używać tutaj buraków gotowanych lub marynowanych. Jeśli mamy niewiele czasu ta druga opcja będzie na pewno wygodniejsza. Wystarczy pokroić śledzie, buraczki i cebulę dodać majonez i sałatka śledziowa z burakami gotowa! Następny przepis zawiera gotowane buraki i ziemianki, ogórki konserwowe, jabłko i czerwoną cebulę. Po pokrojeniu i wymieszaniu tych składników polewamy je sosem majonezowo-jogurtowym. Bardzo dobrym pomysłem na wszelkie imprezy i przyjęcia jest śledziowa sałatka warstwowa, która zawiera właśnie między innymi buraki. Wygląda ona wyjątkowo ładnie i świetnie smakuje. Oprócz śledzi i buraków potrzebne są do niej cebula, ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, jaja, żółty ser. Ważne jest to, aby przygotować ją w przezroczystej salaterce, a warstwy układać w taki sposób aby całość wyglądała jak najciekawiej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz