Jak odżywiać się w cukrzycy?

potrawy-dozwolone-w-cukrzycyOsoby chorujące na cukrzycę powinny przywiązywać ogromną uwagę do sposobu swojego odżywiania. Najważniejsze jest przede wszystkim unikanie tego, co w przypadku diabetyków jest kategorycznie zabronione, np. potraw smażonych, z mąki, naleśników czy pasztecików. Cukrzycy nie mogą również jeść tłustych serów, serków topionych oraz serów pleśniowych. Na liście produktów zakazanych znajdują się także słonina, smalec, boczek, tłuszcze oraz łój, które w pokojowej temperaturze mają stałą postać. Jeżeli chodzi o mięsa, to diabetycy powinni unikać przede wszystkim mięs tłustych, takich jak np. wieprzowina, podroby, baranina, pasztety, tłuste kaczki, gęsi czy wątroby. Jeżeli chodzi o przyprawy, to odradza się stosowanie octu, kostek bulionowych oraz ostrej papryki.

Cukrzycy nie powinni zjadać również grochu, fasoli, bobu czy soczewicy. Oczywiście, w diecie diabetyka zabroniona jest także śmietana. Rzecz jasna będąc chorym na cukrzycę, nie można zajadać się słodkimi produktami, takimi jak czekolady, marmolady, miody, dżemy, konfitury itd. Wydawać by się zatem mogło, że cukrzyca oznacza rezygnowanie z naprawdę ogromnej ilości produktów. Niestety tak jest. Ale zakazane diabetykowi produkty to w większości produkty niezdrowe. Osoby nie chorujące na cukrzycę, a chcące dbać o linię oraz swoje zdrowie, będą jadły bardzo podobne produkty. Tak naprawdę dieta cukrzycowa może być bardzo urozmaicona. Każdy diabetyk powinien jednak posiąść jak najszerszą wiedzę w tym temacie. Dzięki temu z całą pewnością uda mu się układać apetyczne jadłospisy na każdy dzień.

Diabetycy mogą jeść (w ograniczonych ilościach), takie produkty jak np. czerstwe pieczywo, ciemne pieczywo z mąki pszennej, grzanki pieczone nie na tłuszczu, gotowane potrawy z mąki (np. kluski), ryż, kasze, chude mięsa (szynka, polędwica, dziczyzna, cielęcina, wołowina, drób), chude ryby (sandacz, dorsz, szczupak, karp), ziemniaki gotowane, gruszki, banany, suszone owoce (np. śliwki albo morele) oraz winogrona. Istnieje oczywiście lista produktów, którymi można zajadać się bez ograniczeń. Są to między innymi szparagi, kalafiory, szczypiorek, cykoria, boćwina, ogórki świeże, ogórki konserwowe, ogórki kwaszone, szpinak, dynia, sałata, brokuły, papryka, pomidory, marchew, rzodkiewka, rabarbar, pory, cebula, seler, pietruszka, rzepa, fasolka szparagowa, zielony groszek, dojrzałe owoce.

Jak widać – cukrzyca wcale nie oznacza śmierci głodowej. Można dobierać produkty naprawdę smaczne, by komponować z nich wykwintne dania. W dzisiejszych czasach to proste, m.in. dlatego że np. w internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na dania dla cukrzyków. Są one opracowywane specjalnie dla osób cierpiących na cukrzycę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz