Jak przyrządzić obiad według przepisów kuchni żydowskiej?

żydowska chałkaKuchnia izraelska to bogactwo smaków, aromatów i przypraw. Ma to związek z bogatą historią narodu izraelskiego. Diaspora, czyli rozproszenie Żydów, spowodowała, że kuchnia żydowska nabierała cech poszczególnych kuchni z danego regionu świata. Na przykład w kuchni polskiej przyjął się karp po żydowsku, maca, chałka, śliwowica, sałatka galicyjska czy pasta z wątróbek.

Dzięki przepisom znanym nam z kuchni żydowskiej bez problemu można ułożyć menu nie tylko na świąteczny obiad czy kolację, ale również przygotować posiłki zdrowe, smaczne i dla całej rodziny. W kuchni izraelskiej bardzo ważna jest zasada koszerności, ale tej zasady nie trzeba przestrzegać jeśli nie jest się ortodoksyjnym żydem. Mimo to można przyrządzić na przykład zupę grochową na baraninie lub wołowinie, ponieważ te mięsa są najchętniej wybierane przez społeczność żydowską, gdzie zakazana jest między innymi wieprzowina uznana za nieczystą, trefną.

Na obiad może sprawdzić się karp po żydowsku kojarzony u nas głównie z wigilią Bożego Narodzenia. Pomimo tego, można przyrządzić karpia także w inne, nieświąteczne dni. Przyrządzenie nie jest czasochłonne, a sam karp jest bardzo zdrowy i smakuje większości osób. Do karpia można podać żydowskie pieczywo, na przykład macę lub nieco słodszą chałkę. Jeśli karp nie jest naszą ulubioną rybą, można zdecydować się na rybne pulpety z dorsza lub halibuta. Są one bardzo lubiane nawet przez dzieci, ponieważ nie trzeba oddzielać z nich ości.

Na deser sprawdzą się słodkie ciasta żydowskie. Do najpopularniejszych należą miodownik, ciasto z kwaśną śmietaną, ciasto z orzechami, jabłecznik oraz ciasto czekoladowe. W kuchni żydowskiej dominują słodkie ciasta. Ma to związek z żydowskim Nowym Rokiem zwanym Rosz Haszna. Izraelici jedzą na początek Nowego Roku słodkie ciasta, aby cały rok był równie słodki i przyjemny. Tego typu desery są niezwykle słodkie, ponieważ często zamiast mleka lub śmietany dodaje się soki owocowe.

W przepisach kuchni izraelskiej znajdziemy także dania idealne na przekąskę lub przystawkę. Bardzo popularne i dość powszechne są ogórki po żydowsku. Ich przygotowanie nie jest trudne, a same ogórki smakują wyśmienicie. Wiele osób, które zasmakowało w ogórkach po żydowsku, nie chce już wracać do tradycyjnych korniszonów. Równie smakowita jest sałatka żydowska, w której główne składniki to ziemniaki, cebula, jajka i przyprawy. Niby proste składniki, ale potrawa jest bardzo smaczna. Ważne jest, aby pamiętać o tym, że sałatka musi się przegryźć.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz