Jak zrobić tort komunijny?

Tort to najważniejsze danie na komunijnym stole. Po uroczystym odświętnym obiedzie pora na smakowity deser, który jest najlepszym zwieńczeniem wspaniałej uczty. Współczesne torty komunijne to jednak nie tylko wyborny smak i słodycz, która wprost rozpływa się w ustach. To także niesamowity wygląd. Cukiernicze arcydzieła komunijne porównać możemy do wyrobów godnych najwyższego rangą artysty. Niestety torty kupione w cukierniach czy firmach cateringowych nie są tanie. Jeśli nie chcesz wydawać kroci na komunijne wypieki spróbuj sama upiec okolicznościowy tort.

Jak zrobić tort na Pierwszą Komunię Świętą? Torty komunijne mogą mieć różne kształty. Odświętne komunijne menu proponujemy wzbogacić o tort w kształcie książki.

Składniki:

Do przygotowania biszkoptów (forma 25*40):

12 jajek, 24 łyżki cukru, 12 łyżek mąki tortowej, 12 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 opakowania cukrów waniliowych

(składniki dzielimy na połowę, pół do jednego biszkoptu, pół do drugiego).

Masa:

2 litry śmietany kremówki, 10 łyżek cukru pudru, 10 łyżek żelatyny, 4 cukry waniliowe, 2 puszki ananasów w puszce, 4 galaretki o smaku ananasów (przyrządzone z połowy porcji wody).

Przygotowanie tortu na Pierwszą Komunię Świętą:

Odcedzamy ananasy. Kroimy w kostkę. Sok z ananasów wykorzystujemy do przygotowania galaretek. Do soku dodajemy wodę (tak by całość napoju wynosiła około 1 litr). Dodajemy galaretki. Odstawiamy na 10 minut. Następnie rozpuszczamy galaretki i wlewamy je do dwóch form z okrągłym dnem. Odstawiamy do zastygnięcia.

Przygotowujemy biszkopty. Biszkopt na jedną formę – ubijamy 6 białek, dodajemy sól, stopniowo łączymy z 6 żółtkami. Dodajemy 12 łyżek cukru oraz cukier waniliowy. Tworzymy pianę o puszystej konsystencji.

Przesiewamy 6 łyżek mąki tortowej oraz 6 łyżek mąki ziemniaczanej. Dodajemy dużą łyżkę proszku do pieczenia. Do masy z jajek dodajemy łyżkę jednej i drugiej mąki z proszkiem. Lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na formę. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt. Od razu po upieczeniu wykładamy ciasto na deseczkę. Biszkopty dobrze ostudzić. Zimne biszkopty kroimy każdy na 3 płaty.

Czas na masę śmietankową. Żelatynę namaczamy w wodzie. Po około 5 minutach rozpuszczamy ją na niewielkim ogniu. Ubijamy śmietanką na sztywno. Dodajemy kolejny cukier waniliowy i cukier puder. Łączymy z żelatyną i mieszamy. 1/3 masy odstawić. Do reszty dodać pokrojone ananasy.

Formułujemy kształt książki na pierwszą komunię: Spody kładziemy obok siebie smarujemy masą śmietanowo ananasową przekładamy kolejną warstwą ciasta. Następnie traktujemy je niewielką warstwą śmietany. Kładziemy galaretkę przy brzegach ciasta. Jeszcze raz smarujemy śmietaną i ponownie nakładamy galaretki oraz następną porcję biszkoptu. Brzegi ciasta odpowiednio przycinamy. Cały tort smarujemy śmietanką. Lekko wyrównujemy. Z boków tworzymy kształt kartek (ząbki). Przystrajamy według uznania.

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz