Dlaczego jedzenie wątróbki poleca się wszystkim, nie tylko osobom z anemią?

wątróbkaWątróbka jest nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Dla zdrowia powinniśmy spożywać ją przynajmniej raz w tygodniu. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego (witamina B9), które uczestniczą m.in. w procesach krwiotwórczych. To dzięki tym właściwościom jest ona zalecana u osób z anemią. Jest także źródłem witaminy A, która uczestniczy w procesie widzenia i funkcjonowania skóry, witaminy H – wpływającej na zdrowie skóry, przemiany aminokwasów i cukrów, witaminy PP, która wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego oraz witaminy D – odpowiadającej za prawidłową budowę kości. Niestety nie wszyscy przepadamy za tym podrobem. Jak zachęcić do jedzenia wątróbki?
To jest wyzwanie. Pewien klasyk literatury lata temu pisał: „ A niechże narody wżdy postronne znają, że Polacy nie gęsi! Dyć sami je zjadają!” Odtąd sposoby przyrządzenia wątróbki drobiowej nie zmieniają się zbytnio, najlepsze są z gęsiny, wyborne! I to żaden wymysł pisarzy, bo polska, jako kraj od dawien, dawna słynęła z wybornej gęsiny, smalcu gęsiego i …wątróbek. To właśnie w polskim królestwie i całych Prusach książęcych hodowano najlepsze w europie gęsi i kaczki, nie tylko na Fois Gras, ale także na duszone wątróbki po żydowski, jak w sklepach cynamonowych Brunona Schulza. Równie smaczna i pożywna jest jednak wątroba wieprzowa i wołowa.

Nie darmo, w polskiej tradycji kulinarnej istnieją potrawy z różnych wątróbek, przyrządzanych na liczne sposoby, z których najczęstszym wydaniem jest smaczna wątróbka smażona z cebulą. Popularne są rozmaite pasztety z wątróbki do kanapek. Szczególnie odświętną potrawą jest galicyjski przepis na wątróbkę z jabłkiem, gdzie jabłka dodają barwy smakowej potrawie, ideał gdy są to wątróbki gęsie, aczkolwiek inne drobiowe też mile widziane.

Wartości odżywcze wątróbki i witaminy wątroba w każdej kuchni ma niebywale cenione, choć na inne sposoby przyrządzania niż u nas, w Polsce. Ot, tak dla przykładu w Niemczech, szczególnie w landach Bawarii, Szwabii popularne są bardzo szpecle z wątróbką, (rodzaj klusek, z pasztetem z siekanej wątróbki). Z kolei sałatka z wątróbek jest najczęściej spotykana w kuchni francuskiej, z okolic Alzacji i normandii, głównie w formie rozmaitych pasztetów z siekanej wątróbki, względnie Fois Gras.
Problematyczna jest jednak, bez względu na szerokość geograficzną i obyczaje, wątróbka dla dziecka. Dzieci w pewnym wieku niechętnie spożywają brązowy przysmak, o charakterystycznym metaliczny posmaku. W tym względzie nic się nie zmieniło, pozostaje więc kwestią obycia i przyzwyczajeń wyniesionych z domu, aby dzieciaki w końcu polubiły wątróbkę. Co dom to obyczaj, gdzie niemal każdy posiada sprawdzone pomysły na wątróbkę. U jednych byłaby to pyszna wątróbka duszona, u drugich z kolei będzie to Orange Pate’ (pasztet z siekanych wątróbek w pomarańczach)

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz