Jak kupować wędliny?

wedliny-ze-sklepuChoć każdy z nas zna z pewnością kilku wegetarian, zdecydowana większość osób je mięso, bądź to ze względu na fakt, iż jest ono bogatym źródłem witamin i białka, bądź też po prostu je lubi. Wśród mięsnych produktów żywnościowych dużą grupę stanowią wyroby wędliniarskie. Cieszą się one ogromną popularnością bo nie tylko nadają się na szybkie przekąski, na śniadania i kolacje, ale również jako dodatki do dań obiadowych.

W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów wędlin – są to różnego typu kiełbasy, balerony, szynki, boczki, parówki czy też pasztety. Oczywistym jest fakt, że powinny być one wyprodukowane tylko i wyłącznie z mięsa, niestety rzeczywistość nierzadko bywa inna. Prawda jest taka, że wędlinę w której znajduje się tylko mięso i przyprawy bardzo trudno dzisiaj dostać.

Podczas produkcji do większości wędlin wstrzykuje się białko sojowe w celu zwiększenia ich objętość, a także dodaje się liczne konserwanty mające na celu sztuczne przedłużenie świeżości i trwałości mięsa. Jak zatem wybierać wędliny, aby mieć pewność, że są jak najwyższej jakości?

Przede wszystkim nie należy wybierać wędlin zbyt tanich. Mięso kosztuje, więc jeśli chcemy oszczędzać na wędlinach, nie liczmy na to że znajdziemy go zbyt wiele w wybranym wyrobie. Ważną sprawą jest także wybór wędlin wyprodukowanych przez sprawdzonych przedsiębiorców. Istnieje co najmniej kilka firm produkujących wyroby wędliniarskie tradycyjnymi metodami, dzięki czemu zyskały renomę na rynku, a wiele z nich otrzymało również liczne nagrody za wytwarzane wędliny. Co prawda trzeba zapłacić za nie nieco więcej, ale decydując się na nie mamy pewność, że jemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Kupując wędliny warto ponadto zwrócić uwagę na ich wygląd. Wędlina nie może być zbyt mokra, powinna być krucha w naturalnym kolorze. Istotny jest też jej kolor – jeśli jest zbyt różowa, możemy być niemalże pewni, że zabarwiono ją sztucznymi barwnikami. Lepiej unikać również zakupu wędlin obficie obsypanych przyprawami – to dość powszechny sposób na ukrycie nieświeżego mięsa – a także paczkowanych, gdyż na ogół są nafaszerowane dużą ilością konserwantów, aby ich przydatność do spożycia była jak najdłuższa.

Mnóstwo takich wyrobów znajdziemy w supermarketach, niestety nie są one najlepszym miejscem na zaopatrywanie się w wędliny. Najlepiej kupować je w niewielkich sklepach wędliniarskich, gdzie jest duży ruch, bo oznacza to częste dostawy, a co za tym idzie zawsze świeże wyroby.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz