Jak wybrać dobrą, świeżą karkówkę?

mieso-z-karkuKarkówkę możemy przygotować na wiele sposobów. Tak na przykład na naszym stole może zagościć karkówka pieczona, stek z karczku, karkówkowa rolada, duszony karczek, karkówka smażona, faszerowany karczek czy kotlety bądź gulasz z karkówki. Potrawy te sprawdzą się doskonale zarówno jako obiady na co dzień, jak i od święta. Bez względu jednak na to, czy zamierzamy karkówkę grilować ze znajomymi czy przygotować jako pieczeń na święta zawsze trzeba zacząć od tego samego. Czyli właściwie czego? Oczywiście wyboru odpowiedniego kawałka mięsa. Jakimi kryteriami należy się kierować podczas zakupów?

Mówi się o pięciu głównym wyznacznikach, czyli:
1. wielkości kawałka mięsa – staraj się wybierać niewielkie kawałki mięsa, ponieważ duże z reguły pochodzą ze starszych zwierząt, przez co będą bardziej twarde i żylaste
2. barwie tłuszczu – przerost tłuszczowy widoczny w miejscu przecięcia mięsa powinien być jasny
3. barwie mięsa – z pewnością nie powinno mieć sinej barwy, ale ciemnoróżową, świeżą
4. ogólnym wyglądzie – nie może być pokryte warstwą śluzu, nie powinna się z niego także sączyć krew
5. zapachu – każdy ostrzejszy zapach powinien zwrócić naszą uwagę, ponieważ może on wskazywać na użycie środków chemicznych, które sprawiły, że mięso wygląda na świeże, a w rzeczywistości takie nie jest

Nie wzbraniaj się przed dokładnym oglądnięciem i obwąchaniem danego kawałka karkówki. W przeciwnym wypadku możesz kupić nieświeże mięso, które może stać się niebezpieczne dla zdrowia twojego, jak i innych osób, którym zaserwujesz potrawę.

Kupno karkówki nie kończy naszych problemów. Równie ważny jest właściwy transport. Szczególnego znaczenia nabiera on w okresie letnim, kiedy to w środkach transportu nie zawsze panuje odpowiednia temperatura dla surowego mięsa. Trzeba wtedy zadbać o odpowiednią torbę termiczną, aby przewożona karkówka zachowała swoją świeżość.

W przypadku jeśli nie zamierzasz od razu przygotowywać dania z karkówki koniecznie włóż ją do lodówki lub zamrażarki, jeśli ma być wykorzystana w późniejszych czasie. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Przedłuży to nie tylko świeżość mięsa, ale także sprawi, że karkówka będzie mogła dłużej przesiąkać przyprawami co wpłynie na jej smak.

Kiedy po pewnym czasie wyciągniemy mięso z zamrażarki pojawia się pytanie jak należy je rozmrozić? Możliwości są trzy:
– opcja pierwsza : rozmrażanie w lodówce
Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika przełóż mięso do części chłodzącej lodówki. Będzie się ono rozmrażać w temperaturze od czterech do siedmiu stopni Celsjusza
– opcja druga: rozmrażanie z wykorzystaniem płynów
Owinięte w folię mięso przełóż od naczynia z wodą. Zmieniaj ją regularnie co trzydzieściu minut aż do rozmrożenia mięsa
– opcja trzecia: rozmrażanie w mikrofalówce
Wyjęte z folii mięso umieść w mikrofalówce i wybierz opcje „Rozmrażanie”. Metoda ta jest najszybsza, jednak niepolecana ponieważ mięso oprócz rozmrożenia poddawane jest automatycznie obróbce cieplnej

Kiedy karkówka jest odpowiednio rozmrożona nie pozostaje nic innego jak przystąpić do gotowania. Powodzenia!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz